Apua rannekellon valintaan:

Miten löytää ensimmäinen harrastekello?

 

kellonranneke vaativiin olosuhteisiin, jossa saadaan iskuja ja täytyy olla varmasti vedenkestävä sekä todella vahva - Nato yksiosaisena on varmasti tätä.

- Käyttötilanne -

Käyttökohde ratkaisee käytännössä kaikki ominaisuudet mitä kellossa tulisi olla. Löytääksesi se oikea kello sinun tulee tietää:

  1. Käyttökohde
  2. Ominaisuudet
  3. Rungon koko ja kesto
  4. Koneisto

Niinkuin monessa muussakin harrastuksessa on tästäkin monella eriäviämielipiteitä. Kellot voisi kuitenkin jakaa noin kolmeen osaan.

Jokapäiväiseen käyttöön tarkoitetut

Arkipäiväisessä käytössä kelloon kohdistuu hieman kosteutta, jos ihmiset toivon mukaan pesevät käsiään. Kannattaa miettiä mitä päivisin tekee. Nämä kaikki vaikuttavat ominaisuuksiin. Esim. kokatessa sekuntikello tai ajastin kehä on äärimmäisen hyödyllinen.  

arkikello ja hyvä nahkainen kellonranneke. kelloranneke.fi valikoimassa on hyviä kellonrannekkeita, edullisella postituksella tulee suoraan psotilaattikkoosi kirjeenä.

Kulutus käyttöön tarkoitetut 

Niin sanotut “beater” kellot ovat ne, joiden tulisi rakenteeltaan kestää kosteita olosuhteita, iskuja ja liikuntaa. Näihin olosuhteisiin on sukelluskellot ja kenttäkellot kuin luotuja.

Pukukellot

Pukukelloissa ei yleensä vesitiivydellä ole niin suurta merkitystä, tarkoitus on kuitenkin olla niin sanotusti se parempi kello, jota käytetään vain valituissa tilaisuuksissa. 

Näissä kelloissa on yleensä ominaisuutena jotakin perinteisempää ja hienostuneempaa kuten kuunkiertoa, pidemmän ajan kalenteria ja roomalaisia numeroita. Pukukellojen runkojen koot ovat perinteisesti hieman pienempiä.

 

rasti kuviolla tikattu tumma kellonranneke nahkaa kelloranneke.fi valikoimassa

 

Nämä yllämainitut asiat kuitenkin ovat vain karkeita yleistyksiä, eikä näiden pitäisi antaa rajoittaa kellon valintaa liikaa.

- Ominaisuudet - 

Miten vietät aikaasi, mitä teet työksesi ja mitä harrastat vaikuttavat siihen mitä ominaisuuksia saatat kellolta haluta. Yleisimmät normaalin sek./min./hour ominaisuuksien lisäksi ovat:

  • Pimeässä näkyvät eli luminoidut viisarit
  • Kalenteripäivä 
  • sekuntikello eli kronografi
  • ajastin kehä

    Jos etsit kellolta jotain tiettyä ominaisuutta, niitä kyllä löytyy alkaen useamman eri aikavyöhykkeen kellonajan samaan aikaan pitämisestä, kuunkiertoon ja vuosittaiseen kalenteriin.

    - Kellon rungon koko -

    Kellon rungon koko on äärimmäisen tärkeä asia. Kellon koko määrittelee

    pitkälti käyttömukavuuden ja sen, miltä kello näyttää ranteessa. 

    Kuten vaatteiden istuvuuden, ei pitäisi kellon rungon kokokaan olla 

    liian iso tai pieni ranteeseen. Kellon koon valinnassa pitää keskittyä 

    kolmeen asiaan. 

    • Rungon halkaisijaan(diameter),
    • korkeuteen(height) 
    • tärkeimpään mittaan eli pituuteen (Lug to Lug).
      näin mittaat lugileveyden kellostasi helpointen

      Rungon pituus määrittelee onko kellosi sopiva vai roikkuuko se ranteesi yli?
      Kellon kokoa ei muuten oikein tiedä sopivaksi muuta kuin kokeilemalla, ellei
      ole aikaisemmin kelloja mitannut ja kokeillut.

      Kuva on lainatttu Daniel Wellingtonin kellonvalinta oppaasta

      - Vesitiiviys - 

      Altistuuko kello kosteudelle tai hielle. Jos näin on, kellon tulisi olla vähintään 50m / 5ATM vesitiivis. Tähän voidaan laskea käsien pesu, suihku, liikunta käyttö ja muu sellainen. 
       
      Kellon ollessa alle 50m / 5ATM vesitiiviyden on yleensä kyse pelkästään roiskevesitiiviistä kellosta. Tämä tarkoittaa sitä, että jos kello altistuu kosteudelle jatkuvasti, runko ei ole tarpeeksi tiivis ja kosteus päätyy sisään 
      aiheuttaen vahinkoa.

       

      - Iskunkesto -

      Tiedätkö jo valmiiksi, että kello tulee saamaan osumia. Kannattaa valita kello joka on valmistettu sukellus- tai kenttäkäyttöä varten. Näitä suunniteltaessa on valmistaja miettinyt käyttökohteen mukaan rungon ja etenkin koneiston valinnan.

       

      - Koneiston tyyppi -

      Uusilla harrastajilla kelloa valittaessa koneiston merkitys yleisesti on taka-alalla, mutta tämäkin asia kannattaa katsoa tarkkaan.

      Yleisimmät perinteisen kellon koneisto tyypit ovat:

      1. Quartz, eli paristokäyttöiset. Näiden koneistotyyppien huolto on yleensä hyvinkin edullista. Käytännössä rungon tiivisteiden huollolla ja pariston vaihdolla pääsee nauttimaan harrastuksesta varsin pienin kuluin. 
      2. Automaattinen, kineettinen, itsestään vetävät. Nämä koneistotyypit saavat energiansa käden liikkeestä ja yleensä myös käsin manuaalisesti vääntämällä. Erinomainen valinta ensimmäiseksi harrastekelloksi täysin mekaanisen rakenteen vuoksi.

       

      - Kellon ja koneiston valmistaja -

      Kellon valmistajia selaillessa kannattaa suosia niitä yrityksiä, joilla on taustalla
      pitkä historia ajankerronanhistorian kannalta. Näiden pienien osien
      valmistaminen on kuitenkin tarkkuutta vaativaa. Etenkin koneistojen kannalta suurempi osa edullisemman luokan kelloista käyttää japanilaista Seikon tai Citizenin koneistoa ja sveitsiläistä rhonda tai ETA pohjaista koneistotyyppiä. Nämä ovat hyviä valintoja varaosien ja huollon kannalta.

      Nämä yllämainitut asiat kuitenkin ovat vain karkeita yleistyksiä, eikä näiden pitäisi antaa rajoittaa kellon valintaa liikaa.



       80-90 luvun rannekellot ilman ranneketta on kuin puutarhuri ilman puukkoa!

      Unohdetut rannekellot

      Mitä sinä teet vanhalle rannekellolle, jota en jostain syystä halua enää käyttää? kR straps sai eräästä rakkaasta kuolinpesästä laatikollisen rannekelloja ilman rannekkeita - rannekkeet olivan kuluneet loppuun, eikä silloin joskus -80 - 90luvulla tavallinen janttari kikkaillut rannekeiden vaihdon kanssa...

      Valikoimaan: