Aikamatkailua suomalaisittain: Kaikki ongelmat ratkee ajalla

Aikamatkailua suomalaisittain: Kaikki ongelmat ratkee ajalla

Kaikki, jotka eivät ole älyllisesti vajavaisia, kykenevät ratkaisemaan minkä ongelman tahansa, jos vain haluavat uhrata siihen aikaa.

— M. Scott Peck, Rakkauden psykologia
Aikamatkailua suomalaisittain: Kaikki ongelmat ratkeavat ajalla

Tervehdys! Otetaans tänään hieman filosofinen kulma ja sukelletaan ajankäytön mysteereihin. Jotta pääsisimme kunnolla aiheeseen sisään, aloitetaan viisaalla ajatelmalla, jonka hakemalla hain netistä ja  siteeramalla , M. Scott Peckiä, joka sanoo: ”Kaikki, jotka eivät ole älyllisesti vajavaisia, kykenevät ratkaisemaan minkä ongelman tahansa, jos vain haluavat uhrata siihen aikaa.”

Noh, eipä tätä ajatusta turhaan viisautensa vuoksi ylistetä. Kylläpä tämän tokaissut osaa kiteyttää monimutkaiset asiat yksinkertaiseksi lauseeksi. Tämä lausahdus sopii suomalaisen mielenlaadun ytimeen kuin pipo pakkaspäivään. Katsokaas, ku me täällä Suomessa osataan arvostaa aikaa – tai oikeammin sanottuna, aikataulutusta.

Hyvä Aika, Parempi Mieli

Suomalaiselle aika on sekä ystävä että vihollinen. Meitä kehotetaan ota oma  aikas, mutta toisaalta deadline on painajainen, joka kummittelee. Vaikka me ollaan kansaa, joka tunnetusti noudattaa aikatauluja, me ymmäretään myös ajan pyhän merkityksen. Otetaanpa esimerkiksi sauna – se ei ole vain ajanvietettä, se on rituaali, jossa kiireetön aika on tärkeintä. Saunassa sit  ratkeaa niin maailmanrauha kuin naapurin vuokrasopimuksen sotkutki.

Aikatauluttaminen – Taidetta Suomalaiseen Tyyliin

Katsotaanpa taas sitä ajatelmaa ja ajankäyttöä suomalaisesta näkökulmasta. Oleks koskaan huomannu, miten suomalainen voi istua tuntikausia pilkillä, vaikka saalista ei tulisi? Sama kärsivällisyys ja sinnikkyys ulottuu kaikkeen, mihin käymme käsiksi. Oli kyseessä vaik kesämökin remontti, lumityöt tai PISA-tulosten saavuttaminen, me tiedetään, että hyvät asiat vaativat aikaa. "Hiljaa hyvä tulee" ei ole vain sanonta, se on elämänfilosofia.

Tehdään tästä sit Ongelma – Ja Ratkaistaan Se kans!

Ajatus on sit siis selvä: ongelmat ratkeaa, kunhan niille antaa aikaa. Mutta miten tämä sit tapahtuu? No, kyllähän me suomalaiset tiedetään, että jos ei heti onnistu, voi pitää kahvitauon. Kahvitauko ei ole vain kofeiinin nauttimista, se on aikaa pohtia, järjestää ajatuksia ja kerätä voimia. Kun palaa ongelman pariin, ratkaisu voi tulla kuin itsestään – ikään kuin se joku olisi kuiskannut vastauksen korvaan.

 Kunnioitetaan Aikaa – Ja Itseämme

Lopuksi haluan  vielä muistuttaa, että Peckiä ajatusta mukaillen, ongelmien ratkaisu ei ole sit vain älykkyyttä – se on aikaa, kärsivällisyyttä ja sinnikkyyttä. Suomessa me arvostetaan nää ominaisuudet korkealle. Me kunnioitetaan aikaa, koska se on arvokasta ja rajallista. Tiedetään, että mikään suuri ei synny kiireessä, ja että jokaiseen ongelmaan löytyy sit ratkaisu, kunha  jaksaa työskennellä.

Joten, seuraavan kerran kun teil on haaste, muistakaa, että teil on kaikki tarvittavat työkalut – ja aikaa. Ja jos tuntuu siltä, että aika ei riitä, ottakaa kahvikuppi käteen ja istahtakaa hetkeksi. Ehkä ratkaisu on lähempänä kuin vois kuvitella.

Eläkää hyvin tänäänki ja arvostakaa aikaa – se on suomalaiselle paras ystävä ja viisas neuvonantaja.
T:
 
Tekoälyavusteista ajattelua ja matskuu

Kirjoita kommentti